Contact

Vosbergerweg 36
8181 Heerde

Tel. (Algemeen): (31)0578-691365
Fax: (31)0578-692736

E-mail: jonkers@vosbergen.com

E-mail Taxatie: jonkers@vosbergen.com

Frederik Jonkers: (31)06-53399970

Vosbergen / Stoeterij Vosbergen / Historie

Historie

 

Rond 1960 stelden mevrouw G.A. Kamerlingh Onnes, Baronesse Van Dedem en wijlen haar man H. Kamerlingh Onnes op hun Stoeterij Sterrehof te Elspeet, voor het eerst de Engelse volbloedhengst Wiesenklee beschikbaar voor het dekken van warmbloedmerries. Het waren met name Gelderse en Groningse merries die op Sterrehof gedekt werden met de bedoeling de omvorming naar een Nederlandse rijpaardfokkerij gestalte te geven. Naast Wiesenklee werden op Sterrehof volbloedhengsten ingezet die zowel voor de volbloed- als voor de rijpaardfokkerij gebruikt zijn. Voorbeelden hiervan zijn: Erdball, Talisman en Watteau.

 

In 1974 werden deze activiteiten voortgezet op het Landgoed Vosbergen te Heerde en is Stoeterij Vosbergen door mevrouw Kamerlingh Onnes in samenwerking met de fam. Jonkers opgericht.

 

In het begin werden uitsluitend volbloedhengsten gebruikt waardoor middels half- en driekwart volbloeden de omvorming naar een modern Nederlands rijpaard ondermeer zijn beslag kreeg.

 

Hengsten die in die tijd op Vosbergen ter dekking stonden waren o.m. Pantheon, Tangelo en Sovereign Bill. Toen de vraag naar Engels volbloedhengsten minder werd, kwamen daar warmbloedhengsten voor in de plaats zoals: Michelangelo, Koriander en Corleone.

 

Als inseminatiestation speelde Stoeterij Vosbergen al in een vroeg stadium mee op de moderne ontwikkelingen en heeft zo voor fokkers sperma beschikbaar gesteld van zo goed als alle dressuur- en springhengsten. Jaarlijks werd een groot aantal merries van klanten geïnsemineerd met sperma van hengsten uit zowel binnen- en buitenland.

 

Vandaag de dag houdt Stoeterij Vosbergen zich vooral bezig met de verkoop en opleiding van kwaliteitsvolle dressuur- en springpaarden.